Właśnie z tego względu sporo sklepów czy także magazynów z żywnością stosuje komory szokowego mrożenia. Dzięki nim możliwe jest zamrożenie sporej ilości jedzenia w relatywnie krótkim czasie. Gdy ktoś z nas jeszcze nigdy nie słyszał o czymś takim jak mrożenie szokowe to warto mieć świadomość tego o tym, że forma ta pozwala na całkowite zamrożenie pożywienia w czasie krótszym niż 270 minut. Dla porównania w klasycznych zamrażarkach czas potrzebny na zamrożenie pożywienia to czasem wręcz 600 minut. Jak więc widać różnica jest całkiem znaczna i to właśnie ona gwarantuje nam w każdej chwili świeże jedzenie w przemyśle spożywczym. Dokonując samego wyboru urządzenia mrożącego tą metodą powinno się zwracać uwagę na kilka istotnych czynników, bo nie właściwie każde urządzenie będzie nadawało się do każdej branży. Głównie chodzi tutaj o rozmiar takich zamrażarek i temperaturę schładzania. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że na rynku z powodzeniem możemy odnaleźć używane zamrażarki szokowe i będą one bez wątpienia o wiele tańsze od nowych - jeżeli chcemy trochę zaoszczędzić na zakupie to jest to oczywiście jedno z lepszych rozwiązań.
Polecana strona: schładzanie szokowe.