Wyposażenie restauracji jest bardzo drogie, niemniej jednak także bardzo okazałe. W restauracji musimy mieć właściwie wszystko to, co mamy w domu, niemniej jednak o sporo większe, bardziej wydajne i najczęściej też trwalsze. Blacha aluminiowa perforowana do gastronomii jest zdecydowanie przeciwnie wykonana, niż taka blacha, którą kupujemy sobie do zastosowań prywatnych.
Głównie stworzona jest zwykle z lepszych materiałów, dlatego że jest stale użytkowania. W domu takiej blachy używamy maksymalnie raz dziennie, a najczęściej raz na tydzień albo kilka razy w miesiącu. W gastronomii jednak blacha ta używana jest przez cały czas, więc siłą rzeczy musi być trwalsza. Okapy gastronomiczne też są większe i mają większą moc. Nasze domowe okapy albo pochłaniacze pary są średnio wydajne, natomiast ogromne maszyny zastosowane w kuchniach restauracji cechują się zdecydowanie większą mocą. Takie urządzenia są podłączone do wentylacji i są w stanie szybko wyeliminować parę z powierzchni nawet kilkuset metrów kwadratowych. Oczywiście za większymi wymiarami i większą mocą idzie również większy koszt. Niejednokrotnie jest to kilkadziesiąt tyś. za jedno urządzenie, niemniej jednak za to gwarancja na to urządzenie jest bardzo długa i w razie jakiejkolwiek usterki firma przyjeżdża na miejsce, ażeby wszystko naprawić. Właściwie każdy posiadacz gastronomii bardzo skrupulatnie dobiera rozwiązania, które pragnie zastosować, dlatego że jest to gwarancja, iż jego lokal będzie sprawnie działał przez bardzo długie lata. W kuchni nie ma mowy o jakichkolwiek przestojach, bo potrawy muszą być wydawane sprawnie, a to wymaga dysponowania dobrym sprzętem.
Zobacz: piece konwekcyjno parowe.